پمپ آب یا همان واتر پمپ، مایع خنک کننده را از رادیاتور از طریق سیستم خنک کننده، به داخل موتور و به رادیاتور برمی گرداند. گرمایی که مایع خنک کننده از موتور می گیرد به هوای رادیاتور منتقل می شود.
بدون پمپ آب یا همان واترپمپ ، خنک کننده فقط در سیستم قرار می گیرد. موتور احتمالاً بیش از حد گرم می شود که می تواند باعث آسیب جدی به موتور شود. پمپ های آب دارای طول عمر هستند و باید در فاصله زمانی که دفترچه راهنمای مالک شما پیشنهاد می کند تعویض شوند.
واتر پمپ یک جزء حیاتی در هر خودرویی است زیرا با عبور دادن مایع خنک کننده از داخل بلوک موتور تضمین می کند که موتور هرگز بیش از حد گرم نمی شود. به طور خلاصه، یک سیستم خنک کننده خودرو دمای کارکرد بهینه موتور، شیلنگ ها و رادیاتور را تضمین می کند.
نقش واتر پمپ در خودرو چیست؟
گردش: پمپ آب مایع خنک کننده را از طریق موتور، رادیاتور و هسته گرمکن به گردش در می آورد تا به تنظیم دمای موتور کمک کند.
تنظیم دما: پمپ آب با گردش مایع خنک کننده در داخل موتور، به دفع گرمای تولید شده توسط فرآیند احتراق و حفظ موتور در محدوده دمایی بهینه خود کمک می کند.
روغن کاری: برخی از پمپ های آب برای روانکاری شفت و یاتاقان ها برای اطمینان از عملکرد روان طراحی شده اند.
آب بندی: برخی از پمپ های آب دارای مهر و موم مکانیکی هستند که به جلوگیری از نشت مایع خنک کننده کمک می کند.
زمان بندی: در برخی موتورها از پمپ آب برای به حرکت درآوردن زنجیر یا تسمه تایم نیز استفاده می شود که به هماهنگ نگه داشتن سوپاپ ها و پیستون های موتور کمک می کند.
مشکلات رایج در واتر پمپ خودرو
مشکلات خودرو اجتناب ناپذیر است، اما با مراقبت و نگهداری مناسب، مطمئناً می توانید از مشکلات مکرر جلوگیری کنید. همیشه به مشکلات رایج زیر که ممکن است در سیستم خنک کننده خودرو شما رخ دهد، فوراً توجه داشته باشید:
اگر صدای ساییدن از پمپ آب در خودرو شنیدید، ممکن است به دلیل فرسوده شدن بلبرینگ ها باشد. با یک مکانیک مشورت کنید تا بدانید که آیا فقط به بلبرینگ های جدید نیاز دارید یا باید واترپمپ خودرو را به طور کامل تعویض کنید. شل بودن بلبرینگ نیز می تواند باعث شود تسمه ها چسبندگی خود را از دست داده و از بین بروند.
نشتی آب از پمپ مایع خنک کننده نیز مشکل رایجی است که در خودروها رخ می دهد. این نشان می دهد که مهر و موم شفت یا واشر بین موتور خودرو و پمپ نتوانسته مایع خنک کننده را در داخل موتور نگه دارد. با گذشت زمان، واشرها یا درزگیرها خشک میشوند، ترک میخورند یا گاهی اوقات میشکنند که باعث نشت مایع خنککننده به سمت جلوی ماشین شما میشود. اگر واشر ایراد دارد، فقط باید واشر را با واشر دیگری تعویض کنید. با این حال، اگر مشکلی در مهر و موم شفت وجود داشته باشد، کل سیستم خنک کننده نیاز به تعویض دارد. از راه های تشخیص نشت سیستم خنک کننده خودرو آگاه باشید تا مشکل را به موقع حل کنید.
خودروهایی که دارای واتر پمپ با پروانه های پلاستیکی هستند، گاهی اوقات ممکن است دچار ارتعاش شوند و باعث از کار افتادن پمپ شوند. بنابراین، اگر این اتفاق بیفتد، باید کل سیستم خنک کننده ماشین خود را تعویض کنید.
در دمای سرد، آب موجود در سیستم خنک کننده می تواند یخ بزند و باعث فرسودگی قطعات پمپ شود. برای جلوگیری از این اتفاق میتوانید با اطمینان از وجود مقدار کافی ضدیخ در سیستم خنککننده، یک پمپ آب سالم نگه دارید.
اگر در پمپ آب شما خوردگی، زنگ زدگی یا مواد معدنی وجود دارد، دلیل این امر استفاده از خنک کننده اشتباه است. از مکانیک خود بخواهید که نوع مایع خنک کننده مناسب برای خودروی شما را تعیین کند.
صدای بلند یا خفیف نشان دهنده شل بودن قرقره پمپ آب است. علت آن قفل شدن تسمه ها به دلیل خشکی است که باعث شل شدن قرقره و در نتیجه فرسودگی یاتاقان های پمپ آب می شود.
شاید دیده باشید که به محض باز کردن درب اتومبیل خود بخار خارج می شود. دودها نشان دهنده گرم شدن بیش از حد موتور است. برای جلوگیری از آسیب بیشتر، فوراً با مکانیک مشورت کنید. سریعاً از تکنسین خود بخواهید تا سیستم خنک کننده را بررسی کند زیرا به درستی کار نمی کند.برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد خرید و قیمت واتر پمپ اصلی با نازلترین قیمت، می توانید به فروشگاه اینترنتی بنا پارت مراجعه فرمایید.
تعمیر و نگهداری واتر پمپ خودرو
شما باید به طور مرتب سطح مایع خنک کننده را بررسی کنید و در صورت لزوم آن را شارژ کنید تا مطمئن شوید که پمپ آب به طور موثر و بدون انسداد کار می کند. اطمینان حاصل کنید که تسمه ای که پمپ آب را به حرکت در می آورد محکم باشد و هیچ نشانه ای از سایش یا آسیب دیده نباشد. شل بودن یا شکستگی تسمه می تواند باعث از کار افتادن پمپ آب شود.
به طور منظم سیستم خنک کننده را شستشو داده و مایع خنک کننده را جایگزین کنید تا از ایجاد زنگ زدگی، خوردگی و سایر آلاینده هایی که می توانند به پمپ آب آسیب برسانند، جلوگیری کنید. پمپ آب و شیلنگ ها را از نظر نشتی بررسی کنید و شیلنگ ها یا واشرهای آسیب دیده را تعویض کنید.
واتر پمپ و کل سیستم خنک کننده را از نظر گرفتگی بازرسی کنید و هر گونه زباله که جریان مایع خنک کننده را مسدود می کند را بردارید. مایع خنک کننده را مطابق برنامه سرویس توصیه شده خودرو تغییر دهید یا در صورت لزوم، در مواقع ضروری، از نوع صحیح مایع خنک کننده توصیه شده توسط سازنده خودرو استفاده کنید. به طور مرتب خودرو را بررسی کنید، مخصوصاً با بالا رفتن سن، برای تشخیص زودهنگام هرگونه مشکل در پمپ آب و برطرف کردن آنها قبل از اینکه به مشکل مهمی تبدیل شود.
زمان تعویض واتر پمپ
پمپ آب یا همان واتر پمپ نیاز به تعویض در مسافت خاصی را ندارد. اما توجه داشته که باید در هر بار رفتن به تعمیرگاه، واتر پمپ خودرویتان نیز بررسی گردد و در صورت مشاهده هر گونه علائم خرابی تعویض شود. در نظر داشته باشید که واتر پمپ را در صورت شکستگی باید تعویض کرد. در بعضی مواقع نیز افراد بنابر احتیاط آن را تعویض می کنند. برای مثال، هنگام تعویض تسمه تایم و یا وقتی که مشکل داغ کردگی ناشی از واترپمپ وجود داشته باشد این قطعه باید عوض شود. جهت مشاوره و خرید واتر پمپ مناسب خودروی خود با کارشناسان بناپارت در ارتباط باشید.